3 Adımda Okuma Alışkanlığı Kazanma Yolu


Okuma Alışkanlığı edinmek için size rehberlik edecek ve çok kolay gelecek sadece 3 temel adım var !
Okumak kişinin kendine yapabileceği en güzel iyilerden biridir.  Bu iyiliğin beslendiği nokta düşünceyi olgunlaştırıyor olmasıdır. Tabii ki insan belirli bir yaşa geldiğinde yeteri olgunluğa sahip olur. Fakat düşünmenin sınırları yaştan bağımsız olarak genişletilir. Bu konuda en temel kriter okumanızın bir alışkanlık haline gelmesidir. Şuan da içinde bulunmuş olduğunuz sınav süreci tam da bu okuma alışkanlığını edinenler için çok daha kolay geçecektir. Çünkü sınav sizin bilgiyi yorumlayarak kullanma kabiliyetinizi ölçmek üzere tasarlanmıştır. Okuyan bir zihin bilgiyi harmanlar ve ortaya o bilgiden yeni bir ürün koyar. Alışkanlık haline gelmiş bir okuma düzeni ise bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirir. O halde hadi şimdi bu alışkanlığı kazanmak için 3 adımdan bahsetmeye başlayalım.
1-    Zamanı nasıl kullanacağını belirle      
Güne ilk başladığında o gün ne yapacağını biliyor olmak bir düzendir. Bu düzen kimine göre günü belirli dilimlere bölerek kimine göre de alışkanlıklarını sıraya dizerek oluşturulur. Her ikisinde de önemli olan zamanı yönetebilmektir. Önce bir gününü düzenleyerek işe başlaman gerekir. Burda istediğin kadar listeyi uzatabilirsin. Her ne yaparsan yap 24 saatlik günün 1 5 dakikasını veremiyor olamazsın sanırım. Bu şekilde düşünmemiştin değil mi  15 dakikanın okuma alışkanlığı kazanmada ilk ve en temel adım olduğunu artık biliyorsun.           


2-    Ne okuyacağına karar ver


Okumanın aslında en keyifli kısmı okurken zihninde oluşan tasarılardır. Bu tasarıların oluşması için ilgini çeken metinler, yazılar veya kitaplar okuyor olman gerekir. Aksi halde zihnin okuduğunu anlamanın önüne bir set çekecektir ve tasarılar oluşmayacaktır. Seni besleyecek tarzı bulman kendini tanımanla ilgilidir. Önce farklı 4-5 tarzdan ufak metinler okuyarak eleme yoluna gidebilirsin. Eminim ki arasından biri çok dikkatini çekecek. 


3-    Süreklilik kazanmayı öğren


Hangi işe başlamış olursan ol üçüncü gün bırakacaksan hiç başlamamalısın. Süreklilik dediğimiz kavram insanın var olan hayat düzeninin işe yararlılığından beslenir. İşe yaramadığını düşündüğümüz hiçbir şey için zaman ayırmıyor olduğumuzdan önce okumanın yararını biliyor olmalıyız. Okumak farklı düşünmeyi ve düşündüğünü zenginleştirebilmeyi sana kazandırır. Ne demek istediğimi daha basit anlatacak olursam; okuyan insan derin düşünür, derin düşünen insan ise istediğini istediği yoldan anlatabilme gücüne sahiptir. Bu gücü elinde tutmayı istiyorsan gücü sürekli beslemelisin. 
Lord Byron’ un bir sözüyle yazımızı sonlandıracak olursak ‘Bir damla mürekkep bir milyon kişiyi düşündürebilir.’
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle Sevgili Okur..